Церемония по отчитане на резултатите и награждаване на отличените участници в XI Национален конкурс за поезия "Академик Николай Лилиев“ ще се проведе в Стара Загора, предаде репортер на "Фокус". Това ще се случи на 1 октомври от 17.30 ч. в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески“.

Експертно жури с председател Атанас Капралов – директор на Национален литературен музей – София и членове поетите Виолета Бончева, Йордан Атанасов и Йордан Пеев разгледаха и оцениха творби, получени от 41 населени места в България и 5 извън пределите на страната – Аржентина, Германия, Италия, Швейцария и Великобритания, на българи, живеещи в чужбина.

В тазгодишното издание на конкурса вземат участие автори на възраст от 18 до 88 години, а журито получи и разгледа творби на 168 участници (131 жени и 37 мъже).

Националният конкурс за поезия в памет на Николай Лилиев се организира от Община Стара Загора, Фондация "Космос – Димитър Брацов", Дружество на писателите – Стара Загора и Регионална библиотека "Захарий Княжески", с подкрепата на НЧ "Николай Лилиев“ – 2005" – Стара Загора и НЧ "Даскал Петър Иванов – 1988" – Стара Загора. Медийни партньори на конкурса са списание "Птици в нощта" и вестник "Литературен глас".

С това събитие се поставя началото на Есенни литературни дни 2024 в Стара Загора. Поводът е Световният ден на поезията 1 октомври. Входът е свободен.