На среща, която ще се проведе на 19 юли - сряда, Сдружение "Работодателска организация "КРИБ-Добрич" ще представи резултатите от проучване на изпълнението на планове за интегрирано развитие на всичките осем общини в област Добрич, предаде репортер на "Фокус". Анализът е направен по проект "Партньорства за развитие“, финансиран от ОП "Добро управление“ и осъществен от Сдружение "Работодателска организация "КРИБ - Добрич" и Община Тервел.

Мисията на проекта е да бъдат подпомогнати местните власти в прилагането на нов подход на интегрирани териториални инвестиции, като се насърчи използване на практики и механизми за партниране и съгласуване на действията с бизнеса и гражданските организации. 

На срещата ще бъде представено проучване за опита на общините в прилагане принципа на партньорство, извършено от работодателската организация.  Направен е мониторинг върху работата на общинските администрации в област Добрич при изпълнение на принципа за партньорство съгласно Закона за регионалното развитие. Същевременно са изведени препоръки и добри практики, за да се подпомогне успешното прилагане на политиката за интегрирано териториално развитие в общините от добруджанската област през новия програмен период.

Политиката, свързана с партньорства за развитие, променя фокуса от подкрепа на населените места към подкрепа на територии и от секторно ориентирани инвестиции към интегрирани териториални инвестиции. В контекста на тази политика партньорствата са задължителен елемент за кандидатстване и осъществяване на интегрирани териториални инвестиции  (ИТИ) с подкрепата на Програма "Развитие на регионите“ за периода 2021-2027 г.  и другите секторни програми. Акцент е поставен върху идеи и препоръки за ефективно прилагане на принципа на партньорство.

В хода на работа по проекта е обследвано как в новите Планове за интегрирано развитие на общините е заложено да бъдат реализирани партньорствата за регионално развитие. Те са оценени от гледна точка на законовото изискване за "партньорство, публичност и прозрачност на всички нива при осъществяване на планирането, програмирането, финансирането, наблюдението и оценката“.

Участниците в срещата ще бъдат запознати с предизвикателства и критерии за приоритизация при кандидатстване по процедура Концепции за ИТИ и ролята на Областния информационен център в процеса на разработване и оценяване на концепциите.

Жулиета НИКОЛОВА