Представителят на Община Пловдив в Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" АД ще гласува с "против" по всички точки в дневния ред на предстоящото Общо събрание на акционерите на 27 септември или на резервната дата 17 октомври. Това решиха с пълно единодушие 42 общински съветници на Пловдив, предава Plovdiv24.bg.

Както вече съобщихме, Община Пловдив няма да получи дивидент и тази година от участието си в смесеното публично-частно дружество "Пълдин туринвест" АД. Дневният ред на предстоящото ОСА се състои от пет точки - доклад за дейността за 2023 г. и приемането му, одобряване на годишния финансов отчет  и приемане на доклада на независимия одитор, разпределение на годишния финансов резултат на дружеството, освобождаване от отговорност на членовета на СД за дейността им, избиране на одитор за проверка на годишния финансов отчет на дружеството за 2024 г. и определяне на експер-счетоводител - регистриран одитор, който ще провери годишния финансов отчет на дружеството за 2024 г.

Балансовата печалба на "Пълдин туринвест" АД през 2023 г. е в размер на 7103 624,25 лв. Предложението на мажоритарния собственик на дружеството е тази сума да се използва за покриване на непокрита загуба от минали години. Неразпределената печалба от 2022 г. в размер на 101 742 лв. също да отиде за стари загуби.

Община Пловдив е акционер в търговското дружество с 25% акционерен дял. С решение на ОбС от началото на 2024 г. представител на градската администрация в ОСА на "Пълдин туринвест" АД е общинският съветник Минка Сърнешка.

Обсъждането на темата в Общинския съвет започна обявяване от председателя Атанас Узунов на 5-минутна почивка за уточняване на позициите на групите. Веднага след това Минка Сърнешка обяви и решението на групата на "БСП за България", а именно - представителят на общината в ОСА да гласува по всички точки с "против". Като аргумент изтъкна факта, че община Пловдив е губеща от партньорството и не реализира потенциала на имотите в апорта. 

"Това дружество е създадено преди много години, с апорт на общински имоти и с идеята за развитие на туризма в града. През годините това не се е случвало. Няма как да одобрим доклад на дружество, което няма никаква туристическа дейност, а единствената му дейност е да продава активите на Община Пловдив" - аргументира позицията на ПП-ДБ съветничката Веселина Александрова.