Представители на Съюзът на младите писатели гостуваха във Видин, предаде репортер на "Фокус“.  Млади творци, членове на сдружението, представиха в залата на  видинската регионална библиотека " Михалаки Георгиев“ целите и дейността на Съюза.  Димитър Петров, председател на организацията и Дебора Йорданова, създател на сдружението споделиха, пред младите творци, че основната цел на сдружението е  да се насърчат повече младежи към литературни изяви и да се повиши  интереса към четенето. Те целят и да обединят усилията на всички млади писатели и по този начин да дадат тласък на повече хора да пишат и да изявят таланта си.

Първото събитие, което организира нашия  Съюза бе  "Празник на книгата: Ние, младите писатели", което се проведе на 18 и 19 септември в Монтана, каза при откриване на срещата Димитър Петров. Дебютното мероприятие събра близо 20 млади писатели в центъра на Монтана. Пред жителите на града младите творци представиха  своите произведения, допълни Петров. Желаещите можеха да си закупят и книги от представените автори.

Съюзът на младите писатели планира да посети големите градове в Северна България. Представянето на Съюза стартира от Северозапада, защото по-голямата част от членовете му работят и живеят тук, каза още Димитър Петров.

Съюзът на младите писатели е създаден през лятото на 2023 г. като сдружение в частна полза, което се стреми да популяризира произведенията на млади български писатели в България и да насърчава повече младежи към литературни изяви. В момента организацията обединява над 20 млади автори от цялата страна, които творят в най-различни жанрове - разкази, романи, поезия, исторически изследвания, книги игри и др.