Вчера на среща с ученици от 11 г клас на Варненската търговска гимназия "Георги С. Раковски“ съдия д-р Марияна Ширванян от Административния съд постави началото на уроците в учебното заведение през настоящата 2023/2024 учебна година. Те са по Образователната програмата на ВСС "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

В своята лекция за професията "съдия“ магистратът разказа на младите хора за това, как се става съдия и какви са изискванията според Закона за съдебната власт за човека под тогата и качества, които трябва да притежава съдията; за статута на административните съдии в Република България.

Учениците научиха за предизвикателствата, които стоят ежедневно пред един магистрат, за пътя, който трябва да извърви всеки, който иска да правораздава в съдебната зала, за ролята на независимостта на съдиите, като едно от основните изисквания в родното ни законодателство, за необходимостта от бързо и ефективно правораздаване. Как семейството и близките на съдията са свързани и отговорни за своето поведение в обществото, сподели пред учениците съдия Ширванян.