Представиха електробусите, които ще оперират като част от градския транспорт на Добрич, както и зарядните станции. Придобивката за добруджанския град е по проект "Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич“, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Закупени са 4 електробуса, ново произведени в Турция, в серийно производство (неограничена серия), нископодови и подходящи за детски и инвалидни колички. Возилата са единични, градски автобуси, с две оси, категория М2, клас А, отговарящи на изискванията по отношение на автобусите, определени в Правило на ИКЕ на ООН № 107. Автобусите притежават сертификат за ЕО одобряване на типа на превозно средство, издаден от компетентен орган по одобряване, в съответствие с Директива 2007/46/ЕО. Двете зарядни станции, които са закупени по проекта, са с минимална мощност на всеки от изводите за зареждане - 43kW.

Доставен е и силов маслен трансформатор, който ще бъде въведен в експлоатация. Общата стойност на договорите е 1 632 247,00 лв. без вкл. ДДС или 1 958 696,40 лв. с вкл. ДДС. Комфорт на обществения градски транспорт и опазване на околната среда са двете основни цели на инвестицията и нововъведението. Проектът е финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020. Сред официалните лица на събитието бяха кметът на Добрич Йордан Йорданов, Госпожа Шайда Камачъ, директор "Продажби“ от страна на турската фирма производител, инж. Димитър Арнаудов, представител на "Елпром ЕМЗ“ гр. Шабла, зам.-кметът "Икономическо развитие и европейски фондове“ Росица Йорданова, председателят на Общинския съвет Нивелин Радичков и ръководителят на проекта Геновева Друмева.

По техническа спецификация пробегът на такъв електробус е 210 км, като според твърдения, в някои градове дори 250 км, посочи Катя Петкова, управител на "Градски транспорт“ ЕООД в Добрич. "Никой производител на електрически автобуси не се ангажира с точна цифра, защото много са факторите, които влияят на пробега - температура, географска ширина, денивелация на маршрута, на каква честота са автобусните спирки. Нашият град е малък.

Много зависи и от умението на шофьора. Има много трикове да пазиш батерия, но това става с опит. И за нас ще бъде голямо предизвикателство. Естествено, че ще гоним максималния пробег“, коментира Катя Петкова. Тя съобщи, че са необходими още няколко административни стъпки преди да бъдат пуснати в експлоатация електробусите. За момента това е възможно по линиите, които "Градски транспорт“ ЕООД изпълнява по сегашната схема - 111, 124, 201 и 233. Проведено е обучение на две нива с шофьорите, като техни обучители са били специалисти от Турция.



Жулиета НИКОЛОВА