Както ви съобщихме по-рано, днес ще се проведе извънредно заседание на СОС, чиято цел е да преразгледа решението на Общинския съвет за смяна на ръководствата на общинските дружества.

"Много общински съветници се изказаха, относно законосъобразността на свиканото заседание, както и на свиканите комисии, искам да обясня следното: Съгласно член 45, алинея 7 от Закона за местното самоуправление и местна администрация при върнат акт за ново обсъждане, какъвто ние имаме от 18.07. аз имам 14-дневен срок, да свикам СОС и той да разгледа това връщане. Този срок е спазен, заседанието е свикано по надлежния ред, с абсолютно всички реквизити", заяви председателят на СОС Цветомир Петров, предаде репортер на "Фокус"

Ето какво още добави Цветомир Петров: "Част от колегите се изказаха, че незаконосъобразно съм свикал комисиите, които трябва да разгледат този върнат акт. Член 48, алинея 4 от Правилника за управление на Общинския съвет, ми дава възможност при извънредни заседания на комисиите, те да бъдат свикани или от председателите на комисии или от 1/3 от общинските съветници, или от председателя на СОС. Аз съм спазил всяка една буква на закона. Това, че колегите са преценили да не присъстват на заседанието си е абсолютно тяхно решение. 

Областният управител е издал заповед, която вече е обжалвана, тя не е влязла в сила, така че ние нямаме акт на областния управител, който да е влязъл в сила. Ако аз не бях свикал извънредното заседание на СОС, аз щях да съм в нарушение на чл. 45, алинея 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Ще оставим съдът да се произнесе кой акт е правилен".