Председателят на Общинския съвет в Смолян, Димитър Кацаров не ползва пари за командировъчни и всички разходи за служебните му пътувания в страната и чужбина за са собствена сметка. Това стана ясно днес по време на отчета за дейността на Общинския съвет от началото на мандата – 13 ноември 2023 г. до 30 юни т. г., предаде репортер на "Фокус“. "Не са правени никакви разходи за командировки. Имал съм пътуване в чужбина, но съм го платил с лични средства. Има отпуснати 5000 лв. за командировки, а до момента разходът там е нула лева. Не ползвам командировъчни средства и дневни пари и няма и да взимам такива при пътуванията си в България и чужбина. Имаме покана за участие в Римини в Италия и съм писал, че ще поема всички разходи за пребиваване и такса за участие и те ща са за моя сметка“, поясни Кацаров.

Той е категоричен, че разходите на Общинския съвет са в съответствие с приетия бюджет и няма преразходи. "Бюджетът ни тази година е с 30 000 лв. по-нисък от миналогодишния и се опитваме да правим много икономии, едни от които са разходите за командировки. Годишният бюджет на местния парламент е близо 443 000 лв., като основната част от него са за възнаграждения на общинските съветници, които по Правилник са 70 % от средната работна заплата за община Смолян“, поясни Кацаров.

Той подчерта, че се очаква следващата година бюджетът на Общински съвет – Смолян да бъде още по-нисък и тези средства да отидат в бюджета на общината и се разпределят за други дейности.

Председателят посочи, че Общинския съвет на Смолян работи на сериозни обороти, като няма забавени срокове. "Служителите към местния парламент са много натоварени с работа. Те обработват всички документи от всички институции на България. От 13 ноември м. г. до 30 юни т. г. са входирани, обработени и изходирани общо 962 документа в общинския съвет“, каза още Димитър Кацаров.