Председателят на Фондация "Конрад Аденауер" в София е на опознавателна визита в Добрич по покана на кмета на Общината Йордан Йорданов, предаде репортер на "Фокус". Преди обед Г-н Норбърт Бекман–Диркес се срещна с младежи от града, а в следобедните часове той ще посети Езикова гимназия (ЕГ) "Гео Милев", където има пралалелки с изучаване на немски език. 

Ръководните принципи на фондацията са свобода, справедливост и солидарност. В този контекст пред журналисти Г-н Бекман подчерта ролята на свързаността на регионите в Европа, което допринася за икономическото им развитие и равнопоставеността на всички европейци. Бе споделено впечатлението, че Европа е в Добрич не само чрез разветите знамена на Общността в различни локации на града, чрез знаците на обединена Европа в информационните материали, но и чрез работата с младите хора, прилаганите местни политики и връзката на местния бизнес с европейския пазар. 

Предстои да бъде обсъдена възможността Фондацията да представи изложба в ЕГ в Добрич. Училището има свой възпитаник в лицето на Симона Николова, която е студент по политология в СУ "Св. Климент Охридски" и стипендиант на Фондацията, което вече е стъпка в посока на ползотворно сътрудничество. 

Кметът на Добрич Йордан Йорданов по време на срещата с представители на медиите сподели, че стремежът на Общината е да дава гласност на всички спечелени европроекти, да се работи за свързаността на регионите, което в конкретния случай засяга връзката на областта с магистрала "Хемус" и със съседените румънски области, а целта са реални действия и системна работа. 

По-рано днес Г-н Бекман е посетил местен бизнес, който реализира своя продукция в Германия. Впечатленията са повече от добри. В края на тази седмица предстои Годишна асамблея на ЕНП, на която кметът Йордан Йорданов е поканен и ще участва. На форума ще бъде направен анализ на ситуацията в Европа през последната година и ще бъдат начертани бъдещите хоризонти. Йордан Йорданов увери, че Община град Добрич очаква реализирането на нови и полезни европроекти.

В края на срещата Симона Николова сподели колко важна е ролята на една такава общност от млади хора, стипендианти на Фондацията, които освен гражданско образование получават перспектива за по-добра професионална реализация, независимо дали следват право, медицина, архитектура или друга специалност и имат възможността да се разиват като активни граждани на Европейския съюз. 

Жулиета НИКОЛОВА