Предприемачески лагер организираха в Центъра за защита на природата и животните (ЦЗПЖ) в Добрич, предаде репортер на "Фокус". 30 младежи от цялата страна се събраха в добруджанския град за Еко ускорител: Пластмаси, организиран от JA Bulgaria (Джуниър Ачийвмънт). Това е младежка организация, чиято мисия е: " "От предприемчиви хора към щастлива нация".

Първите дни на лагера са посветени на запознанства, тиймбилдинг и изследване на това какво значи клиента да бъде поставен в центъра, как да се правят клиентски интервюта, предложение за стойност, планиране и развитие на бизнес идеята през канава. Съществена част от дейностите е развиване на собствени концепции на всеки от екипите.

Младежите са имали възможност да посетят ЕТНО-каменната мелница в Генерал Тошево, където са се запознали с техния бизнес модел, който включва био производство на пшеница, брашно и други култури, лаборатория и различни видове услуги, насочени към различни земеделски производители в региона. Любопитен факт е, че участниците в еко лагера са имали практическа задача - да предложат модели за редуциране на отпадъка в мелницата. Само за час домакините са получили две предложения, които според тях най-вероятно ще приложат на практика.

Участниците в еко лагера са имали също шанса да се запознаят буквално от първа ръка с производството на рециклирана пластмаса. Това се е осъществило в база в Добрич, където те са научили за различните видове пластмаса, начините за производство и рециклирането им. Общата позиция на всички е, че употребата на пластмаса трябва да бъде ограничена максимално.

Участници и домакини признават, че този еко лагер е една поредица от срещи с вдъхновяващи хора, пълни с идеи и активно действащи за реализирането им. Тяхното споделено виждане е, че общността на зелените предприемачи трябва да се подкрепя и учи заедно.

20 години JA Bulgaria е водеща организация с утвърдена репутация в предоставянето на иновативно и модерно образование в широк възрастов диапазон сред подрастващите. Включва програми в 3 тематични области: предприемачество, финансова грамотност и умения за работа. JA Bulgaria е член на JA Worldwide и JA Europe и годишно достига до 40 000 ученици и студенти от 450 населени места в страната. През началото на 2015 Джуниър Ачийвмънт България се присъедини към Глобалния договор на ООН, най-голямата инициатива в света, стимулираща корпоративното гражданство и обединяваща хиляди бизнес участници и партньори в над 160 държави. Решението е мотивирано от стремежа на организацията да изгражда и възпитава така наречените "конструктивни предприемачи", които се грижат в работата си за всички заинтересовани страни, а не само за себе си.

И както признава директорът на ЦЗПЖ в Добрич Християн Христов: "Гордост е, че сме домакини на този предприемачески лагер, чиято основна тема е предизвикателството с пластмасовите отпадъци. Защо? Замърсяването с пластмаса е една от най-големите екологични заплахи, пред която са изправени хората и животните по света. Невероятни и будни младежи размишляваха по темите и създадоха своите бизнес идеи и в момента 6-те екипа се борят за финансиране на идеите си, но само 3 ще получат 6000 лева".

Тази седмица на Фейсбук страницата на зооцентъра ще бъде представеи всеки един от екипите от еко лагера.

Жулиета НИКОЛОВА