"Фокус" ви съобщи по-рано днес, че е разкрита фабрика за нелегални цигари край София от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност“. От МВР изнесоха повече подробности за специализираната полицейската операция, която ГДБОП предприе по неотложност. 

В хода на действията, осъществени на два адреса в област София вчера, 30 септември, е разкрита нелегална фабрика за производство на цигари. При проведените процесуално-следствени действия на единия от адресите - в с. Горна Малина, е установена и иззета поточна линия за производство на цигари - мейкър, опаковъчна и целофанираща машини, резачка, сушилня, охладителен цилиндър, прахоуловители, компресор, както и лаптоп и рутер със сим карта.

При претърсването са иззети и около 20 тона рязан тютюн, цигари, обозначени като продукт на запазена марка и множество материали, необходими за производството на цигари - фолио, лепило, филтри, специална хартия, заготовки за кутии и други.

Според независими експерти и съобразно параметрите на откритата техника е било възможно производството на между 2400-2800 къса на минута, а капацитетът на опаковъчната машина е до 200 пакета на минута при максимална скорост.

С прекъсването на нелегалната дейност са предотвратени щети за бюджета за милиони левове. Образувано е досъдебно производство. Разпитан е свидетел. Предстоят експертизи. Разследването е в активна фаза, работата по случая продължава.

Акцията е осъществена съвместно с екипи на Агенция "Митници“. Материалите са докладвани на Районна прокуратура – Елин Пелин.