По повод Международния ден на жената 8 март съветниците от ПП-ДБ в Общински съвет Пловдив изпратиха предложение до районните кметове на Пловдив (с копие до кмета на града), в което прилагат списък с биографиите и постиженията на няколко достойни българки, на чиито имена предлагат да бъдат кръстени улици, площади, паркове или други обекти с общинско значение.

Те отбелязват, че едва 2 общински училища в Пловдив са кръстени на жени, като реално само 1 е самостоятелно – "Райна Княгиня“. Другото е "Виктория и Крикор Тютюнджян“. Има и едно държавно с женско име– "Ана Май“. 

"Положението при улиците е малко по-добро, но все пак те носят предимно имена на мъже. Децата, които растат в града ни и се опитват да сричат имената на улиците по табелите, докато се разхождат, не трябва подсъзнателно да свикват с идеята, че основно мъжете са тези, на които се кръщават улици", пишат още те в своето предложение.

Българките, които те включват в своето предложение, са:

- Яна Язова – поет, писател, интелектуалец и общественик,

- Анна Ламбрева -медик, преподавател, лектор, писател и общественик, известна като първата българка, извършила околосветско пътешествие и първата българка, прелетяла над Ламанша със самолет,

- Мария Сутич - единствената жена, участвала в хвърковатата конница на Георги Бенковски,

- Сирма Кръстева - известна като Сирма войвода, останала в националната памет като една от най-ярките фигури на жени-герои,

- Неда Тачева - една от отличилите се в историята жени сподвижници на Васил Левски,

- Райна Касабова - първата жена в света, изпълнила стратегическа задача в боен полет.