Преди и след тържествата за първия учебен ден ще има полиция около детските градини и училищата, предаде репротер на "Фокус". Предварителни дейности са изпълнени от служителите на ОДМВР-Стара Загора преди началото на учебната 2023/2024 година за гарантиране сигурността на децата и обезпечаване безопасността на участниците в движението по пътната и уличната мрежа в районите на детските градини и училищата. Част от изпълнените задачи включват оглед, в районите на детските градини и училищата, на прилежащите им пътна и улична мрежа по отношение на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходни ограждения /парапети/, както и обезопасеност на входовете на сградите.

Проведени са работни срещи с кметовете на общини, представители на РУО и ръководствата на учебните заведения и охраняващите ги фирми, на които са обсъдени възможностите за повишаване на физическата защита, организирането на пропускателния режим и недопускането на престъпни посегателства. Съгласувани са начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните полицейски управления. През цялата година са планирани системни проверки в питейни и увеселителни заведения за недопускане на малолетни и непълнолетни посетители и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Предвиден е и контрол в районите на учебните заведения за пресичане на евентуални престъпления, свързани с разпространението и употребата на наркотични и упойващи вещества. При получаване на информация, свързана с този вид престъпна дейност, призоваваме гражданите, незабавно да се уведомяват компетентните служби на МВР.

По график е организирано изнасянето на беседи по пътна безопасност от полицейски служители в учебните заведения.

От ОДМВР-Стара Загора призоваха гражданите, ако забележат водачи, които извършват нарушения на ЗДвП, незабавно да сигнализират органите на реда.

Рени АТАНАСОВА