Градската пречиствателна станция за отпадъчни води (ГПСОВ) на Исперих е в добро техническо състояние, а биостъпалото в нормален експлоатационен режим. Това установиха  при контролна проверка експертите на РИОСВ - Русе. Изпълнени са предписанията, дадени при предишни проверки за привеждане на станцията в нормален режим на работа с оглед ефективно пречистване на градските отпадъчни води, преди заустването им във водоприемник – местното сухо дере.

Констататираното добро състояние е факт благодарение на дългогодишните усилия на екоинспекцията – строг контрол, прилагане на административно-наказателни мерки назад във времето, както и търсене на активен диалог и решения с всички заинтересовани институции и лица.

Пречиствателната станция на Исперих е въведена в експлоатация през 2016 г., след извършена реконструкция, разширение и модернизация със средства, отпуснати от Оперативна програма "Околна среда 2007-1013“. Станцията се състои от механично и биологично стъпало, както и утайково стопанство. Стопанисва се и се експлоатира от Община Исперих, която не е ВиК оператор по смисъла на Закона за водите и не може да изпълнява функцията на такъв – по планиране и организиране на дейности, свързани с непрекъснат контрол на ПСОВ и мониторинг на отпадъчните води, осигуряване на финансиране за поддръжката й и др.

Към настоящия момент на територията на Област Разград са обособени две ВиК асоциации - "Водонабдяване Дунав“ ООД - Разград, и "Водоснабдяване и канализация“ ООД - Исперих. Пречиствателната станция на Исперих все още не е предадена на ВиК оператор за стопанисване и експлоатация съгласно изискванията на Закона за водите. Това ще предпоставя бъдещи проблеми с финансирането на поддръжката й.