Пребоядисване на Стамболовият мост планира Община Велико Търново. Информацията за реконструкцията идва, след като в социалните мрежи излязоха новини, че съоръжението е застрашено от срутване, предаде кореспондент на "Фокус“.

Зам.-кметът на старата столица Нейко Генчев категорично отрече подобни твърдения да са истина. Той потвърди, че експлоатационния срок, даден от фирмата-строител през 1892-а година, когато мостът е направен, е изтекъл, но това, по думите му, се е случило преди повече от 20 години.

"Мостът ни най-малко не е застрашен. Не знам откъде изникна тази новина. Това беше някаква журналистическа интерпретация, която след това беше "раздухана“ по социалните мрежи. Положението е такова – наистина условно гаранцията, дадена от фирмата строител, е изтекла, но мостът е направен от изключително здрава стомана, конструкцията е непокътната и по нея няма никакви заплашителни изменения. Да, има декоративни проблеми по парапета, който е ръждясал и трябва да се направи, но това не е притеснително“, обясни Генчев.

Той допълни и, че вече има осигурено финансиране за ремонта, избрана е и фирма изпълнител. Предвижда се да се поправят и няколко "дребни“ проблема в подходите. Всичко това трябва да стартира до дни.

"Акцията, ако можем така да я наречем, ще мине на два етапа – първо трябва да се извърши пясъкоструене, тоест да се почистят старите слоеве от боя, които са няколко и след това да се нанесе новата боя. Затова ни трябва един по-дълъг период от хубаво време, защото след като се извърши пясъкоструене и се оголи метала, той много бързо ще ръждяса ако завали дъжд“, поясни още зам.кметът.

Стамболовият мост във Велико Търново е построен през 1892-а година. Той носи името на Стефан Стамболов, български политик (наследник на Васил Левски), един от ръководителите в борбата за българската свобода, и независимост на страната си. От изграждането си до днес е любимо място на жителите и гостите на Търново за разходки и снимки.

Луиза ТРАНЧЕВА