Празникът на плодородието в Кюстендил събра стотици гости, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Красотата на плодородието в Кюстендилския край е представена в парка пред Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“. Официални гости на празника бяха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, областният управител Александър Пандурски, председателят на Общинския съвет Иван Андонов. Директорът на Института по

Празникът на Плодородието се организира за 14 поредна година, но е наследник на събитие, провело се преди повече от 150 години, а именно Първото национално овощарско изложение в България, чиито домакин е бил именно град Кюстендил. Това се е случило през далечната 1869 година. Оттогава Кюстендил гордо носи названието Овощната градина на България.

По традиция Институтът по земеделие представи отбрани сортове ябълки, отглеждани в региона и дали най-добрите биологични и стопански показатели.

Стана ясно, че през последните години ябълките заемат стабилното второ място в света по производство, след бананите. Основните производители са Китай и САЩ, произвеждащи около 50 % от световното производство. Повече от 10 000 са сортовете ябълки в света. Пред гостите на празника бяха представени 15 от тези сортове.

В парка е подредена фотографска изложба, представяща картини от миналогодишни издания на Празника на плодородието. Изложението се съпътства с фолклорна програма. Днес се провежда конкурс за най-красиво аранжиран щанд и най-едра ябълка под наслов "Плодородието в Кюстендилския край“ .

За най-малките гости на празника има арт-ателиета и работилници, състезателни игри с плодове и зеленчуци.

Венцеслав ИЛЧЕВ