С много музика, добро настроение и слънчеви усмивки беше открит традиционният за Кюстендил Празник на плодородието, предаде репортер на "Фокус“. Площад "Велбъжд“ е изпълнен с разнообразните художествено аранжирани щандове с плодове и зеленчуци, произведени в Кюстендилския край.

Официално есенният празник беше открит от кмета на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, който приветства всички гости. "Добре дошли в град с хилядолетна история, град на изобилието, град на плодородието. Плодородието в Кюстендил има много измерения. Едо от тях са уникалните плодове които имаме, с уникални вкусови качества. Другото измерение на плодородието в Кюстендил са уникалните художници, артисти и читалища. Най-голямото богатство на плодородието в Кюстендил са кюстендилските деца и техните мистични гласове. Благодаря на всички, че сте тук. Весел празник и бъдете винаги усмихнати“, каза инж. Огнян Атанасов.

Сред официалните гости на събитието бяха председателят на Народното събрание Рая Назарян, председателят на Общински съвет – Кюстендил Димитър Велинов, областният управител Александър Пандурски, Негово Преосвещенство Велбъждски епископ Исаак – втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, доц.  д-р Илияна Кришкова,директор на Института по земеделие – Кюстендил, Сашко Митковски – кмет на община Крива Паланка, Република Северна Македония, народни представители, общински съветници, гости от Китай.

Присъстващите бяха поздравени от Вокална група "Калпазани“ към Основно училище "Свети Паисий Хилендарски“. Една от изпълнените от тях песни беше посветена на Кюстендил.

По време на откриването беше отбелязано, че Институтът по земеделие в Кюстендил, който е неизменен партньор на Община Кюстендил при организирането и провеждането на традиционните за града празници, навършва 95 години от своето създаване. По този повод Институтът показа 95 сорта ябълки и круши, отглеждани в неговите селскостопански полета, а участничките в тазгодишния конкурс "Девойка Кюстендилска пролет“ представиха десет от перспективните сортове ябълки за региона.

Тази вечер Празникът на плодородието продължава с голям концерт от 20.00 часа на площада. Кюстендил посреща Обичайните заподозрени – Иван Лечев, Мирослав Иванов, Веселин Веселинов-Еко и Стоян Янкулов-Стунджи, за да представят част от най-новите си парчета и да зарадват почитателите на българската музика с едни от най-обичаните песни, написани и изпети от страхотния Стефан Вълдобрев.

Дамското присъствие на сцената ще бъде ярко, защото Миа Д ще пренесе зрителите през своя огромен жанров репертоар - от фолклор, през джаз и поп до страхотно съвременно R&B.