Празникът на лютеницата и хляба, домакин на който бе новоселското село Ясен, днес бе истински празник на българското. Празник на българският хляба и храна, предаде репортер на "Фокус“.

В село Ясен, община Ново село в съботния ден – 16 септември, на площада бяха дошли самодейци от девет читалища от Видинска област- Неговановци, Винарово, Флорентин, Ново село, Капитановци, Антимово, Тияновци, Ружинци и домакините от Ясен. Свои домашни гозби представиха и гости от Румъния.

Всички те представиха домашно приготвени лютеници, по стари  местни рецепти. Домашно приготвеният хляб  и погачи, и сирене, допринесоха празникът да е пълен и дегустацията вкусна. Жури, под председателството на професионален готвач, оцени приготвените лютеници и погачи и раздаде на най-добрите грамоти и награди.

Участниците в Празника на лютеницата и хляба бяха поздравени от видинският депутат Любен Иванов. Той  сподели, че "истинско удоволствие бе да опитам от великолепните погачи, приготвени от  жените от този край, да вкуся от ароматните им лютеници. От Тияновци ни изненадаха с отлежало изкрящо домашно вино. Бе един прекрасен празник, с прекрасни участници и гости. Благодаря на всички за невероятната вечер, на самодейците и читалищните дейци за техния ентусиазъм и усилия да запазят българските традиции и на моя голям приятел Деси Славомирова, секретар на местното читалище,  без която това вълнуващо събитие нямаше да се осъществи".

Вечерта празникът завърши с надиграване на самодейци с кръшна ръченица. Под звуците на българска народна музика, в изпълнение на живо от духов оркестър "Тимошки ритми“, участници и гости се хванаха на голямо хоро. Организатор на първото издание на Празника на лютеницата и хляба бе  читалище "Изгрев-1925“-с.Ясен.