Отново на Смолянските езера се проведе годишният празник за децата от Съюза на инвалидите в Смолян под надслов: "Творчество, спорт и радост“. Придружени от родители и близки, пристигнаха деца от общините Смолян, Доспат, Чепеларе  и др. Поканени бяха и настанени деца в двата дома в Смолян - на Каптажа и в Устово, съобщи Росица Примовска.

Отново родопски одеяла на поляната пред параклиса "Свети Дух“. Отново радостни срещи и нови запознанства огласиха района край едно от езерата. По установена и желана от децата традиция екипът на Съюзната организация на инвалидите в Смолян подготви интересни игри със спортни уреди, играчки, книжки, почерпка. И всички получиха подаръци – дрешки, различни занимателни игри и лакомства.

Този празник се провежда от 2013 г. по проект на Европейския информационен център "Европа Директно“ - Смолян. Стартира от тогавашната Младежка доброволческа организация "Чисти сърца“ към храм "Св. Висарион Смоленски“, наследена през 2017 г. от Детската доброволческа организация към храм "Свети Николай Чудотворец“ – Смолян, с духовен наставник отец Васил Маджаров. Идеята е от различни общини в областта децата да се срещат със свои връстници сред природата, да се опознаят и разкажат  за себе си, да упражняват заедно спорт и творчество.

В основата на провеждането на празника е Съюзната организация на инвалидите в Смолян, която организира за децата и Коледен празник, както и скромни прояви за Баба Марта и Първи юни. Регионалният координатор Петя Николова сърдечно поздрави всички присъстващи и пожела нови срещи и общи бъдещи радости. Поздрави всички и отправи добри пожелания от името на досегашната председателка Захаринка  Славчева. Тя обяви, че празникът се провежда със съдействието на община Смолян и изказа благодарност.

Новата председателка на Съюза на инвалидите в Смолян Ани Шаркова също поздрави  всички с празника и заяви: "За мен е удоволствие да продължа тази благородна традиция на Захаринка Славчева, сега почетен председател. И най-голямата радост за мен е да виждам толкова много усмивки.“

Проявата финансовото бе подкрепена от Сюзната организация на инвалидите, на "Европа Директно“ и малките доброволци от Неделното училище в храм "Свети Николай Чудотворец“. Те осигуриха средства  от две свои благотворителни изложби с ръчен труд и под  ръководството на учителката по Вероучение Мария Христева - за Коледа и за Великден.

За поредна година вкусния обяд заедно със сладоледа поднесе  фирма "Пампорово Бус“ с управител  Албен Чавдаров и с участието на целия колектив.  Фирмата осигури за всички  и безплатен транспорт от Смолян до езерата и обратно.

Празникът зарадва много деца и родители.