Близо до Кюстендил стартира традиционният празник на пеперудите. Това съобщи за "Фокус“ Борислав Крумов, председател на сдружение "Роден край“. Празникът се организира съвместно с Община Кюстендил и се провежда в района на водопада Полска Скакавица и село Раждавица.

"Основната идея на празника е да се съхранят природните ресурси и традициите в района, да се промени отношението към природата и да се осъзнаят възможностите, ползите и отговорностите за опазване на биоразнообразието и природното наследство на България.

И нека в тези дни се съберат приятели и почитатели на прекрасната природа. На тези магически места, Полскоскакавишкият водопад, приказният Земенски пролом, река Струма, може да се насладите на много красиви пеперуди и уникална природа“, каза Борислав Крумов.

Днес празникът ще започне в двора на бившето училище в село Полска Скакавица. От 10.00 часа ще започнат разнообразни работилници - "Животът на пеперудите“; "Да си направим книжка за пеперудите“; "Изработване на маски и подготовка за ревю "Пеперудени феи“; "Как да си направим летяща пеперуда¬?“.

Официалното откриване на празника ще бъде от 11.00 час Предвидени са дефиле "Пеперудени феи“ и маски на пеперуди. Състезателни игри: "Познай пеперудата и с какво се храни“; "Да направим колаж фея на пеперудите“; Спортни игри - дърпане на въже, скачане с чували и други. БЧК ще демонстрира оказване на първа помощ. Програмата ще продължи с разходка до водопада и обявяване на резултатите от конкурсите.

Венцеслав ИЛЧЕВ