Празнично фермерско изложение "Вино, вино, любов и веселие“ организират в Добрич на 12 февруари. Това съобщи Пепа Рашева, координатор на традиционните и празнични издания на фермерските пазари в област Добрич, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Изложението ще започне в 10,00 часа и ще продължи до 16,00 часа. Щандовете ще бъдат разположени в пространството по централната пешеходна зона, до Народно читалище "Йордан Йовков“. Организаторите специално са поканили гости, които ще представят на добричлии и гости на града разнообразие от вина на няколко изби от страната.

Сред тях е и първото в света патентовано витализирано вино. Организаторите обещават истинско винено пиршество. Някои от участниците са добре познати на добруджанци от традиционните изложения в АЕМО "Старият Добрич“. "Но бъдете сигурни, че има с какво още приятно да ви изненадат утре. "Багатур“ е бутиково вино, което съвсем от скоро представихме на добричлии и може да се каже, че все още дебютира.

И специално за предстоящия празник ще бъдат представени за първи път за вас бутикови вина "Балар“, вината на семейна изба "Камея“ и "Видинска Гъмза“. Последната изба е специализирана в производството на бели и червени вина, лимитирани серии. Винарска изба "Камея“ e малък семеен проект, стартиран през 2016 г. с мерло и каберне, като през годините постепенно разширяват асортимента с рубин, сира и мавруд.

За създателите. правенето на занаятчийско вино е начин да отдадат почит към предците си като продължат техните традиции във виноделието. И сега нещо много, много интересно. Изба за бутикови вина "Балар“ притежава уникална технология за създаване на витализирано вино. Методът за витализиране на вино и виното, произведено с тях, са патентовани към българското патентно ведомство.

Какво представлява витализацията ще разберете лично от Таня Атанасова, която ще включим с интервю на живо. За много любопитните и нетърпеливите само ще загатнем, че това е процес на продължително въздействие със звукови вълни, вкарани директно във виното, така че да се промени структурата и спектъра на излъчване на молекулите в напитката.

Виното озвучено по този начин със специално подбрана класическа музика, мултиплицира качествата си и положителното си въздействие върху човешкия организъм. Специалната първа колекция е съзряла под звуците на Лудвиг ван Бетовен и го превръща в първото в света витализирано вино. Бутилките от първата колекция са с платинено покритие, което предпазва от външни вълнови въздействия за дълъг период от време.

Всяка бутилка е номерирана и е с колекционерска стойност.

Ето такива и други интересни неща, опияняващи вкуса и душата, ще научите и видите, посещавайки нашите изложения. На щандовете утре ви очаква голямо разнообразие от подаръчни предложения за предстоящия празник и още разнообразие от месни деликатеси, риба, морски деликатеси, сладкарски изделия, сезонни зеленчуци и подправки, мед и пчелни продукти, мляко и млечни продукти, яйца, плодове, семена, ядки и други.

Всичко приготвено от сръчните ръце на нашите участници, които създават своята продукция без употребата на химически торове, изкуствени консерванти, оцветители и подобрители. Заповядайте! Очакваме ви с усмивка, вино и празнично настроение“, посочват организаторите - Хранкооп, със съдействието на Община град Добрич.



Жулиета НИКОЛОВА