Празнична света литургия и официална церемония по повод Празника на град Нова Загора - Петковден с участието на Национална гвардейска част

Празничният 14 октомври, денят на Нова Загора, в който всички наши съграждани почитат паметта на закрилницата на града ни-Света Петка Българска, започна със звъна на църковни камбани. Те събраха вярващите за света литургия в чест на закрилницата на децата, семейството и рода. Към църквата, носеща името на новозагорската покровителка, заприиждаха миряни, за да отправят молитви към светинята за здраве и благоденствие, с надеждата тя да ги води към добри дела и просперитет на родния край.

След двуседмичната богата празнична програма, дойде и кулминацията на събитията по повод Петковден. В тържествения ден се състоя общоградско честване и официална церемония с участието на Национална гвардейска част. Сред официалните лица на Градския площад бяха – кметът на Община Нова Загора Галя Захариева и нейният екип; делегация от с. Кортен, Молдова, начело с кмета Степан Танурков; народни представители; общински съветници; кметове на населени места; жители и гости на града ни. Събитието започна с музикален поздрав към новозагорци от Гвардейски представителен духов оркестър, воден от главния диригент на Българската армия Ради Радев. На площад "Свобода“, формация от гвардейци изпълни елементи от спектакъла "Искри“ - нестандартни строеви хватки и движения с оръжие, събуждащи в нас сила, красота и респект, които ни карат да се чувстваме горди наследници на славните български воини. Тържествената програма продължи с празничен водосвет за здраве на гражданите на Нова Загора, отслужен от Архимандрит Богослов- протосингел на Старозагорска митрополия, Протоиерей Иван Недялков, архиерейски наместник на Нова Загора Иван Стоянов, Свещеноиконом Роман Чернев- предстоятел на храм "Св. Петка",  Прододякон Ангел Димитров, Иподякон Александър Иванов. Своето слово пред жителите и гостите на града поднесе кметът на общината Галя Захариева, след което се състоя церемония за издигане на знамената на Република България, на Европейския съюз и на община Нова Загора. Финалът на празничното събитие бе с поднасяне на венци и цветя пред паметника "Загорци“, издигнат в памет на падналите за родината воини от Новозагорско във войните за национално обединение 1912-1918 г. Цветя и венци бяха поднесени от Община Нова Загора, народни представители, Общински съвет Нова Загора, РУ "Полиция" - Нова Загора,  Исторически музей - Нова Загора, МБАЛ "Св. Петка Българска", НЧ "Д. П. Сивков – 1870“,  образователни и културни институции и граждани.