Празнична шевица от инициативи "Да преживеем българското“ започнаха преподаватели и ученици от Иновативна гимназия "Райко Цончев“ в Добрич, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Инициативите са посветени на националния ни празник - 3 март. В петък - 4 март, от 9,00 ч. на Военно гробище - музей в Добрич ще бъде организиран изнесен урок по история "Защитниците на родното“. Утре - 2 март, от 13,00 ч. е планирано интерактивно занимание "Да преживеем българското чрез силата и красотата на българския език“. Отново в петък - 4 март, от 9,00 ч. е организиран друг изнесен урок "Да преживеем българското чрез родното изкуство“. Мястото е Художествена галерия.

На 2 март във фоайето на втория етаж в училището ще се проведе майсторски клас по народни танци и представяне на лечебната им сила. Началото е в 14,45 ч. Проф. д-р Радослав Радев ще изнесе публична лекция от 9,00 ч. на 2 март. Темата е "Везбата - третата българска азбука“. Отново утре от 9,50 ч. пред сградата на училището ще бъдат представени цветя и аромати от българската градина под наслов "Китка цвете“. В деня на националния ни празник ученици ще се срещнат с Пепа Рашева, координатор за Фермерски пазар - Добрич, и местни производители на плодове и зеленчуци. Темата на разговорите е

"Избираме плодовете на родната земя“. Днес от 14,00 ч. ученици пътешественици ще споделят своите лични разкази за срещи с природата. Арх. Десислава Демирева в зала 104 в утрешния ден от 11,45 ч. ще разкаже на учениците за дувара, портата, стените, огнището и иконостаса - "Разкази за дома“. През цялата седмица в първите дни на март във Фейсбук профила на гимназията ще бъдат публикувани майсторски видео класове "Кулинарното наследство на Добруджа“.



Жулиета НИКОЛОВА