На 23 март зад крепостните зидове на "Туида“ ще се проведе общоградско празненство "Конете на българите“ посветено на Тодоровден. Това съобщи пред "Фокус" директорът на крепостта Мая Иванова. Празникът е част от Програмата на Крепост "Туида“ за отбелязване на пролетните празници и през 2024 година ще бъде събитие, което ще бележи официалното откриване на обекта след периода на реновиране по "Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Община Сливен“.

Празникът претворява древната българска традиция свързана с конете, отглеждането и обучението им от незапомнени времена до деня на Св. Теодор, закрилник и покровител на конете и конниците. С конни демонстрации от епохите на Античността и Средновековието, социализацията и подготовката на конете за работа и бой. С реконструкция на тракийски, скитски и средновековни български конници.

Организирането и провеждането на празника "КОНЕТЕ НА БЪЛГАРИТЕ“ е съвместна организация на Община Сливен и "Школа по исторически бойни изкуства на кон - Мадарски конник“ от град Обзор. Участие в организацията и осъществяването на събитието вземат "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ от град Варна и Конна база "Борисови“ от село Любен Каравелово, област Варна.