Обсъжда се вариант да има подземен паркинг под бъдещата сграда на ОУ "Княз Александър I", което ще се изгражда в двора на Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" в Пловдив. По този начин ще се освободи теренът на бившия ТЕЛК на ул. "4-ти януари" № 38 и там ще се направи зелена зона, съобщи заместник-кметът с ресор “Дигитализация, европейски проекти, бизнес развитие и образование" Владимир Темелков, предава "Фокус".

Документацията за обществената поръчка е изпратена вчера за съгласуване в Агенцията за обществени поръчки. Възможно е още в средата на ноември да бъде обявена самата процедура.

"Тук строителството ще бъде с една идея по-сложно, заради близостта на река Марица. Заложили сме малко по-голям бюджет, защото ще има нужда от изпомпване, ще има нужда от допълнително укрепване, от хидроизолации. В крайна сметка, това го правим за поне 100 години напред, да не кажа и повече" - обясни зам.-кметът.

Идеята за подземен паркинг не е окончателна, а все още е на етап обсъждане. По този начин ще бъдат прибрани колите от квартала и ще се освободи пространството на стария ТЕЛК, за да се преобрази на парк към училището. 

За строителството на новата сграда вече са осигурени 7,5 милиона лева по програмата на МОН. "За останалите средства ще търсим финансиране по различни начини. Мисля че ще ги намерим, защото както обичам да казвам: Пловдив има един особено сериозен приятел, който винаги помага." - подчерта Темелков.

При извършването на строително-ремонтните дейности учениците няма да бъдат премествани в други училища.