Правителството ще излезе до края на седмицата със спешен план за защита на жертвите на домашно насилие. Това заяви в Пловдив министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, предаде репортер на "Фокус"

"Ние ще обобщим всички мерки от страна на министерството, за да може да се повиши не само реакцията с.ед акт на насилие, а и цялостната подкрепа за жените, жертви на насилие.

Агенцията за социално подпомагане ще направи всичко възможно, ще посочи и броя на защитените жилища, но не е важно само физическото пространство. Много е важно за тези жени да имат достъп до качествена емоционална и психологическа подкрепа.

Ние считаме, че наличните услуги за такива жертви на насилие не са достатъчни и ще предложим тяхното увеличение. За нас най-важното е превенцията  и ако се случи нещо акт на насилие, да имат цялостна подкрепа, така че да продължат живота си с достойнство“, каза още Шалапатова.

Тя се срещна с председателя на ССИ Кузман Илиев, общинския председател на ССИ Пловдив - Димитър Червенков, зам.-кмета на Пловдив - Тодор Чонов и членове на Управителния съвет на ССИ. 

По време на посещението си министър Шалапатова посети обучителния център на Европейски цифров иновационен хъб "Тракия“ и се срещна с обучаващите се по киберсигурност деца и студенти.

В рамките на визитата бе обсъдено и как ССИ и Министерството на труда и социалната политика могат да си сътрудничат и как да бъдат преодолени основните проблеми и предизвикателства пред бизнеса и държавата: липсата на работна ръка, острата необходимост от професионално образование, обучението и преквалификацията на кадри, необходимостта от облекчаване на процедурите за легализация на дипломите за нуждите на бизнеса.