Община Кюстендил е на път да регламентира ползването на индивидуални електрически превозни средства, предаде репортер на "Фокус“. Правилата ще бъдат добавени в действащата към момента наредба за организацията и безопасността на автомобилното движение. Според новите правила без право да управляват електрически тротинетки са децата до 14-годишна възраст, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата. Тези на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по велосипедната инфраструктура.

Водачите на индивидуални електрически превозни средства са задължени да спазват Закона за движение по пътищата. Лица, навършили 16-годишна възраст могат да управляват ел. превозни средства по велосипедната инфраструктура и по пътищата и уличната мрежа, на които максимално разрешена скорост за движение е до 50 км/час. Въвежда се и максимална скорост – 25 км/час.

С новите промени в наредбата се добавя и изисквания към този вид превозни средства. Те трябва да имат: изправни спирачки; механичен или електронен звънец; устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред; устройство за излъчване на червена светлина отзад.

През тъмната част от денонощието или при намалена видимост водачът трябва да ползва светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото. Той се задължава да се движи по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава най-близо до дясната граница на платното за движение. Забранено е и превозването на други лица.

Забранява се ползването на тротинетки по пътища, по които разрешената максимална скорост е над 50 км/час; автобусни ленти; улици със забрана за движение на велосипеди; пешеходни зони; детски площадки.

С допълненията в документа се регламентират и глобите за нарушителите на правилата. 10 лева е наказанието, ако индивидуалното електрическо превозно средство няма осветление или водачът до 18 години не е с каска. 50 лева ще е санкцията, ако спирачната система не е изправна или ако водачът няма светлоотразителни елементи или се движи нерегламентирано.