Медицински мобилни екипи тръгват по селата в община Кюстендил, съобщи кметът на Общината инж. Огнян Атанасов, предаде репортер на "Фокус“. Причината е фактът, че лекарските практики за села, които са до 15 километра от град Кюстендил и до 600 м. н.в. не се дофинансират и е спряло посещението на лични лекари в тях. Това затруднява здравното обслужване. За проблема кметът е сигнализиран днес от кметовете на села в общината.

"Веднага се организирахме и това, което успяхме да направим още в първия час, е да организираме мобилни медицински екипи, които ще започнат посещения от 19 декември по селата. Предстои да уведомим кметовете на кметства, които ще определят часовите диапазони по селата“, обяви още кметът.

С помощта на Комплекс за социални услуги ще бъде организирано на място измерване на кръвно налягане, измерване на кръвна захар и консултация за социалните услуги, които предлага Общината. В екип ще има и психолог. На 19 декември екипите ще бъдат в селата Радловци и Коняво, на 20 декември ще посетят селата Жиленци и Слокощица, на 21 декември ще бъдат в Ябълково и Гърляно, а на 22 декември ще посетят селата Долна Гращица и Богослов. След това ще се продължи с други села.

"Междувременно ще бъде направена консултация и с общопрактикуващ лекар, за да се види каква е нормативната база и общопрактикуващ лекар да върви с екипа по селата. Смятам, че по този начин,  когато осигурим по-адекватно здравно обслужване, ще бъде добре за нашите съграждани от по-отдалечените населени места. Отделно ще бъде проведен разговор с общопрактикуващия лекар, извършвал тази услуга до момента по-селата, за да видя за какво дофинансиране става въпрос и ще се опитаме да го подсигурим от Общината, за да може да продължи да обслужва своите пациенти“, каза още кметът.

Той уточни, че в мобилните екипи ще има медицински специалист, който ще има право да прави електрокардиограми, да измерва кръвно и кръвна захар. "Той няма да може да прави консултации, именно поради тази причина ще търсим възможност за общопрактикуващ лекар по селата“, заяви инж. Огнян Атанасов.