От 05.00 часа тази сутрин пожарникари и над 70 души от горските стопанства на територията на Югозападно държавно предприятие са на терен в борба с пожара при село Сенокос, предаде репортер на "Фокус".

По информация от инж. Благой Кишев, директор на Държавно горско стопанство – Симитли огънят е подминал махала "Димовци“. 

"Към момента говорим за типично горски пожар. Гори на няколко фронта. Екипите са разположени на терен, като се гасят локални малки огнища“, добави той. 

Очаква се през днешния ден в борбата с горския пожар да се включи и летателна техника. Доброволци също се събират в района на отбивката за параклис "Света Марина“ в село Сенокос. Там е сформиран щаб, който ще дава информация, относно организацията за действие. 

От Община Симитли напомниха, че всеки, който иска да се включи в борбата с огъня, трябва да е с подходящо облекло и обувки, да е добре екипиран, в добра физическа форма, да не приема лекарства, да няма астма и/ или хронични заболявания. Всички, които имат желание да се включат в гасенето на пожара следва да спазват указанията на компетентните органи и институциите, които са на терен. 

"Община Симитли благодари на всички, които искат да участват в потушаването на пламъците, обхванали гората при село Сенокос. Животът и здравето на хората е най-важен, затова тези, които не отговарят на посочените по-горе условия, няма да бъдат допуснати на терен", допълват от Общината. 

Във връзка с възникналия пожар в землището на село Сенокос, кметът на община Симитли Апостол Апостолов, обяви бедствено положение на територията на общината.