В конферентната зала на Областна администрация Благоевград, се проведе работна среща по повод усложнената пожароопасна обстановка на територията на област Благоевград.

Срещата бе ръководена от заместник областния управител Христо Ангелов, който прикани представителите на институции за повишаване на бдителността и отделяне на ресурс за наблюдение, за да се предотвратяват в зародиш евентуални пожари.

Метеорологичните прогнози за гръмотевични бури, високи температури до края на юли и началото на август, които ще доведат до още по-голямо засушаване и са предпоставки за възникване на запалвания, каза той.

Не на последно място, за възникване на критични ситуации водят и човешките действия, допълни заместник областният управител Елхан Кълков.  

Директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Благоевград комисар Валентин Василев осведоми присъстващите за обстановката на територията на областта.

Акцентира върху развитието на пожара на гръцка територия, който бе и повода за иницииране на работната среща и все още е активен територията на Република Гърция, където властите продължават погасяването по въздух, с хеликоптери.   

На граничната бразда са разположени и дават денонощни дежурства пожарникари, военнослужещи и горски служители, които са подготвени да реагират при евентуално навлизане на пожара на българска територия. Има готовност, при необходимост, да бъде включена летателна техника, ако огнената стихия премине на територията на Република България.

Обърна внимание, че на територията на областта няма активни огнища, а всички представители на институции изразиха своята готовност за съдействие с техника, оборудване и човешки ресурс.

Заместник директорът на ЮДЗП – г-жа Ваня Каменова благодари на всички институции за адекватните действия и подчерта, че добрият синхрон между тях и доброволните формирования води до навременни и ефективни реакции. Подчерта, че всички горски стопанства са снабдени с необходимата техника и са на разположение при нужда.

Специално внимание бе обърнато на предизвикателствата, които срещат летателните машини за пълнене на вода от подходящи водоизточници, като бяха набелязани мерки за установяване на подходящи водни обекти, така че да бъдат удобни и в същото време да не нарушават водоподаването за селскостопански дейности. 

Представителят на ДПУСЯ ТП – Благоевград, Инж. Диян Илиев пое ангажимент да бъде извършена извънредна проверка и да бъдат определени годните за черпене на вода от летателни апарати, водни обекти под тяхно разпореждане.

На срещата се стигна до извода, че всички институции са положили усилия и са предприели действия, според своите компетенции, за превенция, контрол и ограничаване на възможностите за възникване на пожарна опасност на територията на областта и е необходимо координацията да се подържа на това добро ниво и занапред, съобщиха от Областна администрация. 

В работната среща взеха участие представители на Областна дирекция на МВР – Благоевград; Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград; Военно формирование 26400 – Благоевград; Център за спешна медицинска помощ – Благоевград; Югозападно държавно предприятие ДП; Регионална дирекция по горите – Благоевград; Дирекция национален парк "Рила“; Дирекция национален парк "Пирин“; Дирекция природен парк "Беласица“; Български червен кръст – Благоевград; Регионална дирекция по околна среда и водите – Благоевград; Областна пътно управление – Благоевград; Басейнова дирекция "Западнобеломорски район“; "ЕСО“ ЕАД, МЕР – Благоевград; "Електроразпределителни мрежи Запад“ АД – Благоевград; "В и К“ ЕООД – Благоевград; Общинска администрация Сандански и Общинска администрация Гоце Делчев.