Да сме изключително внимателни и отговорни в действията си, за да опазим природните ресурси, живота и имуществото на гражданите в пожароопасния сезон, призовават от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ във Велико Търново.

В последните горещи дни горят пожари на територията на цялата страна и Великотърновска област не прави изключение. Сериозен ресурс бе използван за потушаването на пожара в с. Ореш във вторник, който нанесе и сериозни материални щети.

Всеки ден районните служби в областта многократно реагират на сигнали за пожари най-вече в сухи треви, атмосферните условия обаче – високите температури и вятъра спомагат за светкавичното разрастване на пламъците, които бързо се пренасят върху горски и обработваеми селскостопански масиви, често в труднодостъпни райони и това прави овладяването им изключително трудно, често опасно за живота и здравето на огнеборците и гражданите.

В тази връзка ръководството на РД "ПБЗН“ – Велико Търново апелират за отговорност, внимание и предпазливост.

През денонощието на тел. 112 са получени седем сигнала за инциденти. Горели са автомобил в района на полскотръмбешко село, къща в свищовско село, широколистна гора в Еленския балкан, спомагателна постройка и гараж отново в Еленско и сухи треви. За щастие при нито един от пожарите няма пострадали хора. Унищожени са кола, част от къща, и стопанска постройка, 2 дка широколистна гора и 3 дка поземлен фонд. Спасени са стотици декари гори и десетки сгради.