Служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград, на Държавно горско стопанство – Благоевград, военнослужещи от 3-то Бригадно командване и доброволци от Доброволното формирование "Георги Измирлиев – Македончето“ – Благоевград бяха отличени с грамоти и плакети от Община Благоевград и Общински съвет – Благоевград за участието им в борбата с пожарите през Лято 2024 година, предаде репортер на "Фокус“. Това се случи в началото на днешното редовно заседание на местния парламент, като председателят Радослав Тасков каза, че подобни награждавания се превръщат в традиция за настоящия мандат на Общински съвет.

Кметът на Община Благоевград Методи Байкушев каза, че през последните месеци борбата с огнените стихии е била жестока. Ежедневно са получавани сигнали и информация за нови пожари в Рила, Пирин, Славянка, Малешевска, Влахина планина, Осогово и на много други места.

"Докато ние разбирахме за тези пожари, на терен вече бяха едни хора, които бяха нашия щит. Тези хора не почиваха, не спяха, не се хранеха, за да спасят природата. Много често пожарите бяха причинени от човешка грешка, но те бяха и там за да помогнат на тези хора. Освен пожарите, за които чувахме от медиите, имаше и много други, за които не разбираше публиката, но тези хора, които днес са тук, знаят много добре. Безбройни са акциите, които направихме заедно“, каза още той.

Кметът на Благоевград се обърна и към жителите на общината, отправяйки призив към тях да пазят природата, защото тя е нашия въздух и живот, на нас и децата ни.

"Уважавайте тези хора, които са на терен и ни защитават. Това, че това е тяхна работа, не означава, че трябва да ги излагаме на излишни опасности. Тези мъже и жени са смели, притежават истински добродетели и в това успях да се уверя лично, в разговорите с тях и в ежедневната работа. За нас е чест, че Ви имаме“, допълни общинският кмет Методи Байкушев, изразявайки специални благодарности и към служителите на Общинското звено "Инспекторат“, които също са участвали активно в борбата с пожарите.

Председателят на Общинския съвет Радослав Тасков от своя страна също изрази дълбоката си благодарност към всички смели пожарникари, горски служители, военнослужещи и доброволци, които неуморно са се борили с пожарите в Благоевград и региона.

"Вашата всеотдайност, кураж и неуморна работа са вдъхновение за всички нас. Благодарение на Вашата саможертва и усилия са спасени хора, домове, гори и животи. От името на всички, които се чувстват в безопасност заради вас, Ви благодаря! Продължавайте да бъдете пример за силата на човешкия дух!“, допълни той.