Пловдивската пожарна даде старт на Седмицата за пожарна безопасност с нетрадиционна кампания на LED екрани и билбордове. Всяка от четирите различни визии започва с горещ въпрос, който цели да провокира минувачи и водачи по възлови улици и булеварди в града, да се замислят за своята отговорност, свързана с пожарната безопасност.

От пожарната служба призовават хората първо да бъдат активни в социалната си позиция, като незабавно подадат сигнал на 112. Интернет пространството и съществуването на множество публични групи в социалните мрежи е огромно изкушение за снимки и публикации на произшествия- пожари, катастрофи, паднали клони върху автомобили и други.

Но замисляте ли се, че ако първо подадете сигнал на тел 112, може да спасите човешки живот или да предотвратите беда?! Кампанията е насочена и към грижата за една от най- уязвимите групи - възрастните хора, които са наши родители. Препоръчително е да обезопасим отоплителните и нагревавателни уреди, които те ползват и да поддържаме непрекъсната връзка с тях, защото безопасността им е наша отговорност.

Средногодишно в област Пловдив възникват над 700 пожара в жилищни домове. Ето защо е добре да помислим за застраховка на дома си. Над 90 процента от загиналите и пострадали хора са при пожари в жилищни домове. Пожароизвестителните датчици и пожарогасителите са безценен помощник до идването на огнеборците. Кампанията е подкрепена и реализирана единствено от добротворци и съмишленици от медийния и рекламен бранш и е реализирана с партньорството на Аварийно спасяване Пловдив.

Седмицата на пожарната безопасност обхваща периода от 11-и до 17 септември. В рамките на инициативата ще бъдат реализирани събития, посветени на правилата за безопасно поведение при пожар и други инциденти. Седем поредни дни в районните пожарни служби ще се състоят дни на отворените врати, демонстрации, учебни евакуации, беседи, исторически изложби, срещи с ветерани и различни обществени кампании.