Трансграничното сътрудничество между България и Румъния в областта на пожарната безопасност се подобри значително след успешната реализация на проекта "Инвестиции за безопасен регион“. Със съдействието на програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег, Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ - Русе и Окръжният инспекторат за извънредни ситуации "Влашка“ - Гюргево успяха да скъсят времето за реакция при инциденти и да повишат качеството на интервенциите. Това е единодушното мнение на пожарникарите от двете страни на река Дунав.

Проектът беше представен на заключителната конференция на форума "Европа на Балканите: Общо бъдеще“, проведена в курорта "Албена“, и беше определен като една от най-значимите инициативи в областта на сигурността в региона през последните години.

Основният акцент на проекта беше модернизирането на материалната база на пожарникарите и съвместното управление на риска в трансграничния регион. Общата стойност на проекта е 5 059 800 евро, от които 85 процента бяха осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 15 процента бяха съфинансирани от бюджетите на Румъния и България.

"Със сигурност беше намалено и времето за реакция, и качеството на интервенциите се подобри чрез закупуването на нова техника и обучението, през което преминаха моите колеги. Благодарение на това оборудване, дарено чрез проекта, пожарникарите успяват да реагират по-бързо и ефективно“, сподели Думитру Вълчану, главен инспектор на Инспектората за извънредни ситуации "Влашка“ в Гюргево, пише Dunavmost.

Проектът не само е осигурил ново оборудване, но и е подобрил условията за съхранение на техниката и работата на пожарникарите. Според Стойчо Станчев, инспектор по пожарогасителна и спасителна дейност в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ - Русе, сградите, в които се съхранява техниката, са модернизирани с мерки за енергийна ефективност, външна изолация и нова дограма. Това е осигурило подходящи условия за работа както през зимата, така и през лятото.