150 дка пасища в района на павликенското село Върбовка бяха унищожени при пожар, предаде кореспондент на "Фокус“. Сигнал за инцидента е получен малко след 15:30 часа вчера, уточняват от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ - Велико Търново. Огънят, предизвикан от небрежност, е изгорил около 150 дка пасищни поляни. Спасени са други 100 дка пасища и 200 дка посеви. Пламъците са потушени от два екипа на пожарната в Павликени.

За последните 24 часа на територията на областта са регистрирани още пет пожара – три от тях в сухи треви в района на Лясковец, на село Петко Каравелово /община Полски Тръмбеш/ и на село Лозен /община Стражица/. Горели са още отпадъци в Горна Оряховица и апартамент във Велико Търново. При нито един от инцидентите няма пострадали граждани и сериозни материални щети.

Червен /Екстремален/ код за опасност от пожари е в сила за почти цялата Великотърновска област днес, предупреждават от НИМХ. От там уточняват, че това означава, че в региона е възможно възникването на бързоразпространяващи се, много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Огнеборците отново апелират гражданите да са изключително внимателни.

Луиза ТРАНЧЕВА