Пожар едва не изпепели част от лясковското село Джулюница. Огнената стихия е предизвикана от човешка небрежност и се е разраснала заплашително за минути заради силен вятър. Това разказа за "Фокус“ кметът на Джулюница Мариан Атанасов. Към момента пламъците са потушени.

Сигналът за инцидента подава лично кметът около 14:00 часа. За 20 минути на мястото пристига пожарна кола от Районната служба в Горна Оряховица, малко по-късно идва и втора.

"Благодарение на бързата реакция на момчетата ситуацията беше овладяна скоростно. Те дойдоха веднага, докараха и две водоноски, с които да пълнят противопожарните автомобили, за да не се връщат до Горна Оряховица. В гасенето се включиха и служители на Горското стопанство, които също имат свои пожарен автомобил. Участваха и близо 60-ина доброволци, около 30-40 от които все млади момчета. Изключително благодарен съм на всички, защото можеше да стане голяма беля“, казва кметът Атанасов.

Той допълва и, че щети все пак има. Засегнати са три-четири дворни пространства в края на селото, дворът на къщата, от която е тръгнал пожара и една стопанска постройка.

"Причината, по мое мнение е човешка небрежност. Говорих със съседите на жената, която живее в имота, откъдето пламва огъня. Те ми разказаха, че тя сама го е запалила, а пред ваши колеги тя твърди, че всичко е станало случайно заради стъклена бутилка. Аз не вярвам на тези неща“, допълва кметът.

Бързата реакция на пожарникарите и доброволците е спасила около 500-600 дка сухи треви, след които има и борова гора. Спасени са и четири къщи, които се намират много близо до тази, от която е тръгнал огъня.

"Ако пожарът беше стигнал до тях, не ми се мислеше какво може да стане“, казва още Мариан Атанасов.