Пореден случай на човешка небрежност едва не доведе до изпепеляването на близо 1000 дка пшеница в Търновско, предаде кореспондент на "Фокус“. От Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ уточняват, че малко след 17:00 часа вчера са получили сигнал за пожар в житен блок в землището на село Пушево. Огънят, предизвикан от нехайство, е унищожил 10 дка от посевите, спасени са други 990 дка. Произшествието е ликвидирано от два екипа пожарникари от Велико Търново. Данни за пострадали граждани няма.

През денонощието на тел. 112 са получени още три сигнала за пожари. Горели са суха трева в района на село Павел /община Полски Тръмбеш/, метален контейнер за отпадъци в село Бутово /община Павликени/ и отпадъци в района на село Морава /община Свищов/. При нито един от инцидентите няма нанесени сериозни материални щети и пострадали хора.

За днешния 17 юли /понеделник/ във Великотърновска област е в сила предупреждение от втора степен за опасно горещо време. Максималните температури в целия регион ще са между 35 и 38 градуса. През нощта те няма да паднат под 20 градуса. Освен това има обявен жълт код и за голям риск от пожари. Възможни са умерени до силни пожари с въвличане на дървесни корони само локално. Тези произшествия са трудни за овладяване от наземни екипи. Често се налага използването на тежка екипировка за овладяване на огъня /булдозери, камиони-цистерни, самолети/, предупреждават от НИМХ.

Луиза ТРАНЧЕВА