Повторно преброяване на преференциите ще промени състава на Общински съвет - Сливен. Преброяването е по решение на Административен съд Сливен. След извършено повторно преброяване на преференциите от изборите от Общинския съвет на мястото на  Соня Келеведжиева от БСП трябва да влезе Георги Георгиев, който беше на последно място в листата. Мария Балъкчиева от листата на Пряка демокрация  ще замени Петър Балтов.

Официалното решение на Административен съд Сливен гласи:

 

Решение № 372/20.11.2023 г. – ОТМЕНЯ Решение № 361-МИ/30.10.2023 г. на ОИК – Сливен, за определяне на резултатите от гласуването за общински съветници и за определяне на избраните кандидати, В ЧАСТТА по т. 1. V за обявяване на разпределението на заявените преференции за отделните кандидати по кандидатски листи на партиите, коалициите и местните коалиции, получили мандати, и подреждане на кандидатите в кандидатската листа на КП "БСП за България“, в която жалбоподателят Г.И.Г. посочен в списък Б със 181 преференции и В ЧАСТТА по т. 1. V за обявяване на разпределението на заявените преференции за отделните кандидати по кандидатски листи на партиите, коалициите и местните коалиции, получили мандати, и подреждане на кандидатите в кандидатската листа на ПП "Пряка демокрация“, в която жалбоподателката М.Д.Б. е посочена в списък Б със 119 преференции.

ВРЪЩА преписката на ОИК – Сливен за обявяване на действителния резултат по отношение на Г.И.Г. и М.Д.Б., при спазване на указанията по тълкуването и прилагането на закона, дадени в мотивите на решението.

ОСЪЖДА Общинска избирателна комисия – Сливен да заплати на Г.И.Г. сумата от 1750 лв., представляващи извършени по делото разноски за адвокатска защита и съдебна експертиза.

ОСЪЖДА Общинска избирателна комисия – Сливен да заплати на М.Д.Б. сумата от 1750 лв., представляващи извършени по делото разноски за адвокатска защита и съдебна експертиза.

Решението може да се обжалва с касационна жалба чрез АдмС – Сливен пред ВАС в 7-дневен срок от съобщаването му.