Регионална библиотека спечели проект "Библиотекарите от област Смолян - успешни и мотивирани", който ще се осъществи с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Проектът е на стойност 8 480 лв. и срок на реализация 31 юли 2025г.

В проекта са заложени дейности за повишаване професионалния капацитет на библиотечните специалисти от обществените библиотеки в област Смолян чрез извършване на координационна, обучителна и експертно-консултантска дейност, съобщиха от библиотеката.

Проектът предвижда усъвършенстване и осъвременяване  методите на библиотечна работа със споделяне на добър опит с библиотеки от страната. Участие в тристранна краеведска среща между трите регионални библиотеки от Смолян, Кърджали и Хасково ще надгради и утвърди партньорството на краеведското обединение, което бе създадено между тях с подписването в началото на 2024 г. на Меморандум за сътрудничество. Трите библиотеки работят активно по издирване, съхранение и популяризиране на културно-историческото и книжовното наследство на  Средните Родопи.

В проекта е включено издаване и разпространение на биобиблиография на местния краевед, историк и общественик Андрей Печилков (2006-2024). Тази дейност ще съдейства за развитие на издателската дейност на културния институт и ще обогати краеведския фонд на обществените библиотеки в област Смолян и страната.