С посрещането на училищното знаме и издигането на националния трикольор започнаха тържествените церемонии в деветнадесетте училища в град Ямбол, които откриха учебната година в днешния 16-ти септември. Празници бяха организирани и в деветте детски градини и двете детски ясли.

Общо 323-има ученици прекрачиха прага на Начално училище "Свети свети Кирил и Методий“, което тази година празнува своя 130-годишен юбилей.

Първокласниците, които са общо четири паралелки, бяха поведени към класните стаи от кмета на община Ямбол Валентин Ревански. Както към тях, така и към по-големите ученици, съветът на Валентин Ревански е да се учат с усърдие и желание, защото така ще постигнат мечтите си. "Искрено се надявам, че вашите прекрасни деца ще намерят своето развитие и бъдеще тук, в нашия роден град.“, каза той в обръщението си към родителите.

"Уважаеми учители, вашият труд е безценен, защото вие не само предавате знание, но и изграждате личности. От сърце ви благодарим за вашата любов и всеотдайност към нашите деца“, обърна се кметът на Ямбол към преподавателите.

Повече от миналата година, 715 са първокласниците сега в Ямбол, като най-много са в основно училище "Любен Каравелов“ в квартал "Аврен“, основно училище "Николай Петрини“ в к-с "Възраждане“ и в основно училище "Петко Рачев Славейков“ до Музея на бойната слава.

Всеки първокласник получи подаръци от Община Ямбол и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. В комплекта са включени книжките "Приказки за първолака", Приказки на Ран Босилек, цветни моливи и пастели, гланцово блокче, скицник за рисуване, тетрадка, линия, учебна програма, магнит и раница. Специален подарък за първокласниците от Валентин Ревански е книжката "Тракийски богове и герои“, чрез която децата рисувайки ще могат да се запознаят с културата на траките.

На празничните церемонии в различни училища днес присъстваха също председателят на Общински съвет-Ямбол Антон Шиков, заместник-кметовете Енчо Керязов, Васил Александров и Константин Андреев, секретарят на общината Камелия Любенова, общински съветници. А освен Начално училище "Свети свети Кирил и Методий“, 2024-а година е юбилейна и за още учебни заведения. 135 години отбелязва Профилирана гимназия "Васил Левски“, 85 години – Средно училище "Климент Охридски“, 75 години – Езикова гимназия "Васил Карагьозов“, 35 години – Начално училище "Професор Петър Нойков“.

Общо 8 748 са учениците в Ямбол през учебната 2024/2025 г. в 5 държавни и 15 общински учебни заведения.

След успешно проведения приемен изпит в петте държавни и шестте общински гимназии, в Спортно училище "Пиер дьо Кубертен“, в Средно училище "Климент Охридски“ и в Обединено училище "Д-р Петър Берон“, осмокласниците, които от 16-и септември започнаха обучението си за придобиване на средно образование, са 754.

За първи път училищния праг прекрачиха и 312 деца на възраст 5-6 години, които се обучават в подготвителни групи.

В деветте детски градини и двете детски ясли се възпитават 2707 деца. В първа възрастова група (3 - 4 години) са записани общо 473 деца, като най-много отново са в квартал "Аврен“ - в детска градина "Червена шапчица“.

Всички училища и детски градини декларираха готовност за безпроблемното провеждане на учебните занятия. Осигурени са учебните помагала и пособия. В началните и основните училища, както и в СУ "Св. Климент Охридски" и в Спортно училище "Пиер дьо Кубертен“ са създадени условия за целодневна организация на учебния процес. Чрез видеонаблюдение и физическа охрана са предприети мерки за безопасност.

Преди първия учебен ден общинското предприятие "Комунални и обредни дейности“ обнови пешеходните пътеки край всички учебни заведения. Целта е да се осигури безопасността на децата, както и да се насочи вниманието на водачите да преминават с повишено внимание в райони, където има образователни институции.