Повече от месец в столичния квартал "Младост“ нефт извира от земята зад жилищни блокове. Мазутът създава потенциалната опасност за живеещите в непосредствена близост. Необичайните петна с неизвестен произход и неприятна миризма се появяват в края на юни в един от най-големите жилищни комплекси в София. 

От екоинспекцията издават предписание към кмета на район "Младост“ за незабавно обезопасяване и почистване на мястото. Районната администрация настоява удължаване на срока - до 26 юли, поради липса на техника. 

Хората продължават да са притеснени за здравето си и не вярват, че институциите ще реагират.

"След последната ни среща продължихме разговори със СО и от кмета на г-н Неделков ми отговориха, че това не е тяхна работа и да не ги безпокоя. След това ми се обади Емил Георгиев от дирекция "Управление на отпадъците“ и ми заяви, че могат да направят каквото, колкото и когато могат и не трябва да ги притеснявам със срокове. Това за мен си беше абдикация от проблема“, разказва Елена Бойчева пред bTV.

Следват още разговори с район "Младост“, както и няколко писма. 

"На 2-ри минах след работа, оказаха се трима души, които събираха част от материала в найлонови торби, това беше организирано като почистване. Казаха, че имат фирма, с която са говорили, но тя е в отпуск до 12 август и едва след това може да се говори. Миналият петък вече докладната, с която трябва да се отпуснат средства и да се почисти, беше на бюрото на Терзиев. Проблемът не търпи отлагане, то мирише на мазут“, допълва Елена Бойчева.

По думите на кмета на района Ивайло Кукурин аварийната група е дошла при първа възможност и е опитала  да реши проблема с наличната техника. 

"Опитахме да изгребем този почвен пласт, но видяхме че продължава да се генерира въпросната течност. Тогава разбрахме, че това няма как да се случи по този начин и затова отново обезопасихме и решихме да се свържем със специализирана фирма“, каза Кукурин.

След разговори с няколко фирми е установено, че отзад има по-големи количества мазут, за които е нужна по-специализирана техника.

"След като вече имаме и финансово потвърждение, фирмата имаше нужда от време да събере екипа и механизацията и са поели ангажимент, че следващата седмица ще бъдат на терен и ще работят“, допълни кметът на район "Младост“.

След като изгребе мазута, фирмата ще почисти и замърсения терен, допълни той.

Припомняме, че през месец април хора, които живеят в района на парк "Княжевска борова гора" в София сигнализираха за проблем. По техни думи от реката, която минава оттам, се носи силна миризма на нефт. Тогава те споделиха, че имат опасения, че в река Княжевска се изливат токсични вещества.