Повече от половината пешеходни пътеки край училища, детски градини и ясли във Велико Търново и населените места от общината се нуждат от освежаване. Това показва справка, изготвена по настояване на председателя на Великотърновски общински съвет Венцисла Спирдонов преди началото на учебната година, предаде кореспондент на “Фокус".

Общо пътеките в районите на учебни заведения са 82, като едва 37 от тях са в добро състояние. Останалите са частично изтрити или изцяло заличени  се нуждаят от нова боя.

Процесът по освежаването им вече стартира, като срокът, възложен на фирмата изпълнител “Организация на движението. Паркинги и гаражи" е до 6 септември.

Докладът показва още, че от началото на 2024-а са направени във Велико Търново 2035 кв. м., като в това число са включени и пешеходните пътеки и информационите надписи “Погледни", които са в началото и края им.

Десетчленна общинска комисия с председател ресорният зам.-кмет проф. Георги Камарашев е направила оглед за установяване, определяне и оценка на обекти в опасно и рисково състояние за ученици и учители в училищата на територията на общината с цел недопускане на аварийни ситуации и нещастни случаи. Специално внимание специалистите са обърнали на оборудването, обзавеждането и изправността на спортни зали, площадки и съоръжения – цялостност, здравина и укрепване на отделните им части. Проверени са били също и настилките, както и наличието на опасни дървета в районите в и около учебните заведения. Проверен е и пропусквателният режим. Обърнато е внимание на директорите на училищата за привеждане в готовност на училищните аварийни планове за действия в условията на бедствена и аварийна обстановка и ситуации.