Вече десет години в Кюстендил работи успешно общинският фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица живеещи на семейни начала. Това каза в интервю за "Фокус“ Радмила Рангелова, зам.-кмет на Община Кюстендил с ресор "Социални дейности, програми и проекти“. В началото на 2013 година местният парламент приема решение, с което е утвърден правилник за финансово подпомагане на съответните процедури. Съгласно този правилник се отпускат средства до 3 000 лева на 10 семейства и лица, живеещи на семейни начала в Община Кюстендил, за всяка календарна година. Въведени са и изисквания спрямо кандидатите за подпомагане.

"В годините, през които сме имали повече от десет кандидати, сме осигурявали финансиране и това не е било пречка за подпомагане на семействата“, допълни Рангелова. Тя посочи, че през годините от създаването на Общинския фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания са осигурени средства за нуждаещите се от подкрепа 108 двойки, някои от семействата са кандидатствали повече от веднъж. Изплатените процедури са 90, а размерът на отпуснатите средства по фонда е 247 494 лева.

"По неофициална информация, защото темата е деликатна, родените бебета са повече от 30. За наша огромна радост тази общинска програма се доказа в годините като отговорен подход и грижа за семейството. Искрено се надявам, че това ще се превърне в устойчива местна стратегия, за да може да помогнем на колкото може повече семейства, които се борят за рожба“, каза зам.-кметът.

В момента има наличен остатъчен финансов ресурс по общинския фонд, който е за четири двойки. Документите се приемат до 30 ноември. Обсъжда се и възможността за увеличаване на средствата, които се отпускат за подпомагане, от следващата календарна година.