През последните години са вложени много средства в подобряване на спортната база в Кюстендил. Това каза в интервю за "Фокус“ Васил Гиков, зам.-директор на Общинско предприятие "Управление на общинските имоти“. Той посочи, че само за базата на спортен комплекс "Осогово“ са вложени 3 млн. лева. Извършено е саниране на сградата, обновени са всички фасади, сменена е дограмата, поставени са изолации на таваните, подновени са електрическите табла. Всички спортни зали, които са 12 на брой, са ремонтирани – въздухопроводи, настилка, отопление, ел. инсталация.

"Подобрените условия доведоха до това, че за последните години имаме увеличение при активно спортуващите с 30 – 40 %“, каза Гиков. Самата база се ползва от 23 спортни клуба. "Може би ние сме единствената община в България която предоставя безвъзмездно базата на спортните клубове. Това е благодарение на ръководството на Община Кюстендил и това е едно много добро решение. Въпреки икономическата криза, в която се намираме, Общината отделя средства и дава възможност на всеки да спортува тук“, коментира Васил Гиков. По думите му всички режийни разходи също се поемат от Община Кюстендил. Справката сочи, че от 2019 година до 2023 година са отделени над 640 000 лева за този вид разходи.

Сред обновените съоръжения е закритата лекоатлетическа писта. За цялостното й реновиране са изразходвани близо 400 000 лева. Спортната база се използва за тренировки и възстановяване от страна на други спортни клубове, които идват на лагери. Ползва се и лечебната минерална вода.

"Напоследък всеки идва и се снима при откритата лекоатлетическа писта. Това е болната тема. Това ни остана като задача. Имаме проект, около 2,5 млн. лева са необходими за нея. Всяка година обновяваме, актуализираме проектите. Надяваме се, че в близко време, но това зависи от правителството на държавата, да имаме финансиране“, допълни Гиков. Той посочи, че първо трябва да се изгради осветление на самия стадион, а след това да се пристъпи и към реновирането на лекоатлетическата писта.

За развитието на спорта е показателен и фактът, че към момента над 220 разнообразни събития се случват за година на спортен комплекс "Осогово“ в града под "Хисарлъка“.