В продължение на два дни – 22 и 23 септември, Ценово е домакин на Фолклорния събор "Ценово пее и танцува“. Проявата се провежда за петнадесети пореден път и е част от Националния календар на Министерството на културата. По време на двата фестивални дни в тазгодишното издание талантите си изявиха над 70 самодейни състава с повече от 1000 изпълнители от различни краища на страната.

В Деня на независимостта знаменосци изнесоха българския трибагреник на сцената. Ученици в народни носии пуснаха да полетят в небето десет бели гълъба като символи на мира и добротата. В небесната шир се издигнаха и балони като българското знаме.

На добър час на фестивала пожела кметът на община Ценово д-р Петър Петров. "За пореден път фестивалът "Ценово пее и танцува“ обединява в едно цяло минало, настояще и бъдеще, черпейки сили от непресъхващия български корен – символ на мъдрост и човешки добродетели. Българският творчески гений е съхранил в песните и танците душевността на народ с повече от тринадесет вековна история, народ, преминал през робство и неволи, през възход и падение, но опазил своята идентичност и самобитност. И до ден днешен от поколение на поколение се предават ритмите на народните песни и танци“, изтъкна в приветствието си д-р Петров.

Участници и гости имаха възможността да опитат от вкусните мекици, приготвени от сръчните ръце на жени от пенсионерския клуб "Млади сърца“. Гостите с интерес разгледаха и етнографската изложба в експозиционния център. За втора поредна година фестивалът "Ценово пее и танцува“ се провежда с конкурсен характер. Журито с председател народния изпълнител Цветан Банев се оказа в затруднена ситуация, за да оцени певческите и танцовите възможности на изпълнителите. Призьорите получиха лауреатски дипломи и статуетки с логото на фестивала. Всички си тръгваха весели, заредени с добро настроение и пожелания за нови срещи през следващата година.

Кметът на общината д-р Петър Петров връчи и три парични премии за атрактивно участие. Специалната награда за цялостно представяне беше присъдена на самодейците от Народно читалище "Габрово 2002“.

Като поздрав към гостите и домакините концерт изнесе народната певица Бинка Добрева. Под нейните изпълнения на площада се изви и кръшно българско хоро.

Своеобразна атракция на фестивала бяха група от възрастни хора. В Деня на независимостта среща си дадоха родените през 1948 година в Ценово. В родното си място се събраха повече от 50 мъже и жени с посребрели коси. Другарската среща започна в двора на училището. Бившите възпитаници на местното школо подариха на директорката портрет с лика на Христо Ботев, чието име носи учебното заведение. На задната страна на картината бяха изписани имената на участниците в срещата.  Групата преминаха с бодра крачка пред публиката на фестивала като бяха бурно аплодирани. След това поднесоха цветя пред Мемориала на загиналите във войните и пред паметника на Казака Матей.