Н. Н. от. София е привлечен като обвиняем по досъдебно производство, образувано в началото на 2024 година за организиране и ръководене на престъпна група - структурирано трайно сдружение на три лица с цел да вършат съгласувано на територията на Р България, област Бургас, престъпления по чл. 354а, ал.1 от НК, /държане и разпространение на наркотични вещества/ за които е предвидено наказание "лишаване от свобода“ повече от три години, като групата е създадена с користна цел.

Н. Н. е привлечен  за това, че на 6 юни 2024г. на Главен път Е85 от АМ Тракия в посока град Стара Загора до отбивката за село Памукчии, в съучастие с Х. К., действайки като извършител, без надлежно разрешително, разпространил високорискови наркотични вещества, а именно метамфетамин, с общо тегло 2 262,923 грама на обща стойност 158 404, 61 лв. - престъпление по чл. 354а, ал.2, изречение второ, предложение първо и т.4, вр. ал.1, изр. 1 - во, предложение пето, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

Обвиняемият се е укрил и е обявен за общодържавно издирване, като 23 юли 2024г. е бил задържан от органите на МВР в гр. София.

Окръжният съд в гр. Бургас е взел спрямо Н. Н. мярка за неотклонение “задържане под стража“, която обвиняемият обжалва пред въззивната инстанция.

Преценката на апелативните съдии е, че подадената жалба е неоснователна. Въззивният състав е споделил изводите на контролираната инстанция, че по отношение на обвиняемия са  налице всички предвидени в чл.63 ал.1 от НПК предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение. Съдът е посочил, че от събраните до момента доказателства може да се направи извод за вероятно участие на Н. Н. в осъществяване на престъплението, за което е обвинен, като е допълнил, че от обхвата на настоящото производство поначало са изключени въпросите относно вината и отговорността на обвиняемия, които предстои евентуално да бъдат поставени и решени в открит състезателен процес на по-късен етап.

Налична е и реалната опасност от укриване и извършване на друго престъпление, ако не е задържан под стража. "Конкретното престъпление се отличава с много висока степен на обществена опасност, което неминуемо рефлектира и върху преценката за личната опасност на обвиняемия, като я завишава“ се посочва в определението на съда.

Според въззивния състав към настоящия момент рискът обвиняемият да извърши друго престъпление, като окаже натиск върху свидетели или други заподозрени с цел възпрепятстване на разследването, както и да осъществи друго престъпление от вида на това, за което е обвинен – разпространение на наркотични вещества, е твърде висок и непосредствен.

Съдът е намерил мярката за неотклонение "задържане под стража“  за необходима, съответна и достатъчна да обезпечи постигането на всички цели на мерките за неотклонение и е потвърдил съдебния акт на първата инстанция.

 Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.