Пловдивският апелативен съд потвърди взетата от Окръжен съд – Пловдив мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо турския гражданин Х. Х.

Той е задържан на 5 юли 2023 г. от полицейски патрул на автомагистрала "Тракия“. Униформените забелязали, че шофьор на микробус с български регистрационен номер кара без поставен предпазен колан. Спрели го за проверка. Той се оказал турски гражданин, нает от обвиняемия.

Х. Х. пътувал в пилотна кола пред буса. Като видял, че бусът е спрян от полиция, обвиняемият се върнал и опитал да "разреши проблема“, като подал на полицаите подкуп от 300 долара. При полицейската проверка в товарния обсег на микробуса са открити електронни цигари без бандерол.

След като се запозна с материалите по делото и изслуша страните, Пловдивският апелативен съд прецени, че искането на обвиняемия за промяна на мярката му за неотклонение от "задържане под стража“ в по-лека е неоснователно. Съдът аргументира определението си с наличието на достатъчно данни за наличие на обосновано предположение за съпричастност на Х. Х. към вмененото му деяние-даване на подкуп на полицейски служители.

Той е с чисто съдебно минало, но е чужд гражданин и няма постоянен адрес в България, което създава опасност, при по-лека мярка за неотклонение, обвиняемият да напусне страната и да затрудни бъдещия съдебен процес срещу него. Определението на Апелативния съд е окончателно.