"Покорители на небесата" е тема на прелюбопитна беседа, която ще се проведе на 22 януари от 18.00 ч. в Народно читалище "Варненски Будители-1926". На нея ще се говори за авиация, парашутизъм и рекорди.

Това ще бъде първото събитие за новата година от вече утвърдената поредица "Исторически беседи" на историците Теодор Роков и Симеон Кулиш.

Темата е посветена на световните рекордьори полковник Стефан Калъпчиев и майор Чавдар Джуров. Техните постижения са уникални за времето си и поредният повод за национална гордост!

Историята сочи, че през 1946г. се поставя началото на организирането на парашутен спорт в Българската армия, както и създаването на клубове по парашутизъм, като действително участие в тази дейност вземат парашутистите от Парашутната дружина. От техните редици излизат много спортисти, които печелят, както републикански, така и международни отличия, като Асен Шарков, Петко Йотов и Васил Ганчев. Първи са атакували рекордните български парашутисти следните: Калъпчиев, Джуров, Ганчев, Захариев, Воденичаров, Парапунов, Дойнски, Шарков, Гълъбов, Ганчев, Юлия Ангелова, Руска Костова, Мария Веляева и др. Военните парашутисти Калъпчиев, Крумов, Джуров, Пръвчев, Филипов, Илиев, Николов, Павлов и Костадинов поставят 11 световни височинни парашутни рекорда. Като признателност за българските успехи са двете домакинства на световните парашутни първенства – на летище Мусачево през 1960 г. и на летище Овощник край Казанлък през 1980 г. 

Полковник Стефан Костадинов Калъпчиев е третият по ред командир на парашутната дружина (назначен на 27. 11. 1947 г.). Роден е на 25.01.1921 г. в гр. Благоевград.Той е човекът, който постави у нас началото на световните височинни рекорди при изпълнение на парашутни скокове. Поставил е 5 световни и 7 републикански височинни рекорда при изпълнение на парашутни скокове. Той е първия българин, изпълнил скок с катапултиране (катапултирал от самолет – изтребител). Той е също първият българин, представен в парашутната комисия на ФАИ, която го награждава за особени заслуги към авиационните спортове с получен диплом "Пол Тисандие". Носител е на много правителствени и военни отличия. 

Беседата на тема "Покорители на небесата"ще се проведе в понеделник - 22 януари, от 18 часа на бул. "Сливница" 46 във Варна. Входът е свободен.