Окръжен съд – Кюстендил взе мярка за неотклонение "Задържане под стража“ по отношение на 52-годишен мъж, предаде "Фокус“. Мъжът е привлечен от Окръжна прокуратура – Кюстендил, като обвиняем за две престъпления.

Първото е за това, че в землището на село Слатино, Община Бобошево, е държал с цел разпространение, без надлежно разрешително по смисъла на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, високорискови наркотични вещества. Става въпрос за три чувала изсушена зелена листна маса, реагирала при полеви наркотест на канабис.

Другото обвинение е за това, че от неустановена дата до 31 юли 2024 година, в землището на село Слатино е засявал и отглеждал растения от рода на конопа на 3 ниви с различна площ.

Съдът уважи искането на Окръжна прокуратура за вземане на най- тежката мярка за неотклонение. Окръжен съд – Кюстендил,  под председателството на съдия Йоланда Цекова счете, че на този ранен етап от разследването, са събрани достатъчно данни, които обосновават предположение за съпричастност на мъжа към престъпленията, в чието извършване е обвинен и за които се предвижда наказание "лишаване от свобода“.

Налице е и реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, въпреки статуса му на неосъждан. Този извод се обосновава от тежестта на престъпленията, като едното от тях е тежко умишлено, с висока степен на обществена опасност, както и от механизма на извършването му – съхраняване на голямо количество изсушен канабис в специално приготвен навес, оборудван с технически средства, в близост до засадените с канабис 3 ниви, се казва в мотивите на съдия Цекова.  

Определението на Окръжен съд – Кюстендил може да се обжалва в 3- дневен срок пред Апелативен съд – София.