Постамент за паметник е поставен до Окръжна болница във Варна. Той се намира в градинката на кръстовището на бул. "Цар Освободител" и ул. "Ген. Колев", видя репортер на Varna24.bg.

Паметникът ще е на Бащата на българската конница - ген. Иван Колев.

Иван Колев Колев е български офицер, генерал-лейтенант. Роден е на 15 септември 1863 г. в бесарабското село Бановка, създадено от български преселници от Тракия и разположено на 25 км източно от Болград.

Участвал е в Сръбско-българска война (1885), Балканските войни (1912 – 1913). След Междусъюзническата война отново поема командването на Лейбгвардейския конен полк. През октомври 1914 г. е назначен за командир на 10-а пехотна беломорска дивизия, а на 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор.

Взема участие в Първата световна война (1915 – 1918). Главнокомандващият войските на Централните сили на Северния фронт фелдмаршал Аугуст фон Макензен сравнява българския пълководец с кайзер Фридрих Велики, който също е бил известен кавалерист.

На мястото на паметника на маршал Толбухин в Добрич е поставен този на ген. Колев. Две български села са наречени в негова чест: Генерал Колево (Област Варна) и Генерал Колево (Област Добрич).

На Иван Колев е посветено стихотворението на Иван Вазов "Добруджанската конница“.